Vad är en PWA, Progressive Web App?

En Progressive Web App, PWA är en app som du kan ladda ner via en vanlig webbläsare. En PWA kombinerar fördelarna med en webbplats med egenskaper från konventionella appar. Ett ypperligt bra användingsområde är webbshoppar.

En app i webbläsaren

Med PWA, Progressive Web App får du möjligheter att bygga en app i webbläsaren med stöd för funktioner så som pushnotiser och offline-stöd. Fördelen med PWA kontra traditionell webb är att den blir snabbare och ökar kundnöjdheten. Vilket i sin tur leder till t.ex. fler köp i en webbutik.

Vad är en Progressive Web App, PWA

Definitionen av en PWA är inte skriven i sten men vi på PiJa brukar definiera en PWA som en app som använder sig av olika tekniker så som Service Worker för hantering av resurser, Web App Manifest för installation i webbläsaren och Trusted Web Activities för installation och distribution i Google Play Store.

Fördelar med en PWA

Det som är den stora fördelen med en PWA är att det går att bygga en app-tjänst som anpassar sig för olika skärmar direkt i webbläsaren dvs den är responsiv och snabb samt lätt att underhålla.

  • Fungerar lika bra via webbläsaren, nerladdad på hemskärmen som en app eller på Android att ladda ner från Google Play.
  • Högre konvertering. Konvertering kan vara köp, men också att användaren lyckas slutföra en uppgift. Många företag som vi möter har sämre konvertering för den växande skaran mobila användare. Ett genomarbetat användargränssnitt i kombination med PWA:ns supersnabba laddtider leder ofta till att konverteringen blir avgjort bättre.
  • Lägre kostnader. En webbplats med PWA-krafter kan ersätta appar för iOS, Android och Windows Phone. Kostnaden för teknikutveckling och förvaltning blir betydligt lägre, och du kan lägga de pengarna på att skapa en bättre upplevelse för besökaren.
  • Fler användare. PWA:n är lika lätt att nå som en vanlig webbplats och allt innehåll går att googla sig fram till – om du inte aktivt stoppar det. Du tar också bort barriären som det innebär att ladda ner en app.
  • Möjlighet att länka direkt till innehåll i appen. En PWA är i grund och botten en webbplats, och användare kan fritt dela innehåll oavsett vilken telefon, webbläsare eller dator som mottagaren använder.
  • SEO för förvärv av kunder via google, där Google rankar PWA appar högt upp.

Vad passar att göra till en PWA

De flesta traditionella webbplatser så som företagshemsidor och webbshoppar passar bra till att utveckla som PWA. Största anledning till det är att google premerar PWA tekniken vid rankingen i deras söktjänst. Annars är tydliga digitala tjänster där en app jobbar med t.ex. offline stöd ett bra användningsområde. En av de största fördeleran med PWA för t.ex. webbshoppar är den snabbare laddningstiden vilket direkt korrelerar till fler köp.

Studie: Every Second Counts: How Website Performance Impacts Shopper Behavior

Långsam rendering av hemsidor leder till färre köp online:

  • 79% av alla missnöjda kunder återkommer i mindre sannorliket till shoppen
  • Det är 17% mer än från studien 2006
  • 75% är mindre sannorlket att de återkomemr tills ajten alls
  • Till skillnad från 2006, då enbart 64% hade samma inställning

https://blog.kissmetrics.com/wp-content/uploads/2011/04/loading-time.pdf

PWA med React.JS

React.Js passar sig utmärkt som ramvärk för att göra en PWA. React har funnits med ett bra tag av alla moderna Javascript ramverk vilket gör att det kan anses som stabil platform. Lätt att hitta bra utvecklare då Javascript är ett språk många kan lära sig. Bra koppling till om man även vill göra Native App då möjligheter gör att man kan dela kod mellan projekten.