Få fler kandidater att söka jobbet

Varför folk inte söker jobbet

Har du också funderat om hur många jobbsökande som är intresserad av din jobbannons söker jobbet? Svaret är. Långt ifrån alla.

Varför söker folk inte jobbet även om intresset finns? Det finns många förklaringar. För att få ett jobb så måste du sälja dig. Det tar emot hos det flesta. Enligt en en undersökning så skulle många hellre handla julklappar på julafton än att fylla i en jobbansökan.

Och de negativa känslor kopplade till jobbsökande dominerar de positiva.

PiJa - Jobbigt att söka jobb

Du måste sälja dina kandidater bättre

Sanningen är att rekryterings- och bemanningsföretag inte säljer tillräckligt bra, speciellt online. Det kan handla om saker som för dåliga jobbannonser, inget svar eller utebliven återkoppling osv. Men det största problemet är att säljet faller redan i början. Nästan hälften av jobbsökande avstår att söka jobbet om ansökningsprocessen inte känns enkel och tillmötesgående, helt enkelt.

PiJa - Ansöka eller ej

Hur kan du få fler att söka dina jobb?

Gör det klart och gör det enkelt. Din ansökningsprocess ska vara så kort som möjligt. Med andra ord ska det vara glasklart för kandidaten vilken och hur mycket information som behövs att uppges. Behövs det verkligen 5 steg? Varför behöver man ange anställningar i ett formulär om de redan kan läsas ut från cv:et som jag bifogar? Varför behöver man skapa ett konto innan man ens kan göra ansökan? Det kommer jobbsökande fråga sig under processen. Om det känns fel för dem så är det fel. Resultatet kommer vara en mindre kandidaten, som kunden vart den rätta för jobbet. Inte nog med det så är risken att du tappar kandidaten för alltid och som med stor sannolikhet kommer ha en dålig upplevelse vilket skadar ditt varumärke.

PiJa - Komplicerad ansökan

Fler vill söka jobb i mobilen

Förutom själva ansökningsprocessen bör du som förmedlar kandidater göra allt för att underlätta att ta del av jobbannonser och kunna söka jobbet oavsett vilket enhet de använder sig av. Är din sajt responsiv, dvs anpassad för att kunna se den i mobilen eller surfplattan? Mer än 70% skulle vilja söka jobbet direkt i mobilen (även om de inte har cv:et i den). Att söka jobbet så snabbt som möjligt efter publicering upplevelse som en konkurrensfördel av de sökande.

Samtidigt så är mer än hälften av jobbsajter inte anpassad fullt ut för mobilen, dvs presenterar informationen på ett bra sätt och har en kort och enkel ansökningprocess. Det finns många anledningar som it-relaterade problem, budgetfrågor, intern oförståelse etc.

PiJa - Ingen mobilanpassning

Ta bort trösklar för jobbsökande

Däremot finns det ingen ursäkt att inte ta bort trösklar för potentiella kandidater som är din största tillgång. Här är ett bra exempel från Uptrail som låter kandidaterna svara på några frågor istället för att skicka in cv.

Pija - Uptrail jobbansökan utan CV

Låt oss hjälpa. Vi är experter inom webbteknik!

Vi hjälper mer än gärna till att diskutera hur man tekniskt kan förbättra processen kring jobbansökan och tillmötesgå dina kandidaters behov och förväntningar.